نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
حسین دهقان زاده، دانشجوی دکتری علوم سیاسی، در یادداشتی به بررسی سفر اخیر ریاست جمهوری به استان بوشهر و چالشها و فرصتهای توسعه این استان پرداخته است.
یادداشت: در حالی که سفر ریاست محترم جمهوری به استان بوشهر بار دیگر توجهات را به ظرفیتهای عظیم این استان و چالشهای توسعه آن جلب کرده است. بوشهر با برخورداری از منابع گسترده نفت و گاز، صنایع پتروشیمی و موقعیت استراتژیک در حاشیه خلیج فارس، یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی کشور محسوب میشود. با این حال، یکی از انتقادات جدی که تاکنون مطرح شده، عدم توسعه متناسب زیرساختهای مرتبط با دریا، اقتصاد دریامحور و گردشگری ساحلی است.
با وجود استقرار صنایع عظیمی مانند منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه و کنگان، انتظار میرفت که توسعه استان نهتنها به صنایع نفت و گاز محدود نشود، بلکه سایر حوزهها نیز متناسب با این ظرفیت رشد کنند. اما تاکنون اقدام جدی و مشخصی در زمینه توسعه زیرساختهای دریایی، بنادر تجاری، صنایع شیلات و بهرهبرداری از موقعیت گردشگری سواحل بوشهر انجام نشده است. یکی از مشکلات این است که توسعه اقتصادی استان عمدتاً به صنایع نفتی وابسته شده که تاکنون فقط بصورت قطره چکانی مسئولیت های اجتماعی خود را آن هم بسیار کم به جامعه پیرامون داده و سایر ظرفیتهای آن، بهویژه در حوزه اقتصاد دریامحور، مورد غفلت قرار گرفته است.
استان بوشهر با داشتن سواحلی بکر و جذاب، میتواند به یکی از قطبهای گردشگری ساحلی و دریایی کشور تبدیل شود. با این حال، زیرساختهای لازم مانند اسکلههای تفریحی، اقامتگاههای ساحلی و خدمات گردشگری دریایی هنوز به میزان کافی توسعه نیافته است. برنامههایی مانند “هفته توسعه” و یا همایشات دریامحور و انجام فستیوال های ساحلی میتواند فرصت خوبی برای معرفی ظرفیتهای گردشگری بوشهر باشد، اما این برنامهها باید با اقدامات عملی در زمینه جذب سرمایهگذاری، بهبود زیرساختها و افزایش امکانات گردشگری همچون کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که در این راستا اقدامات گسترده ای انجام داده و توانستهاند از مزیت نسبی منطقه ساحلی خود به نحو مطلوب استفاده نمایند، همراه شوند.
برای استفاده بهینه از ظرفیتهای بوشهر، دولت باید سیاستهای توسعهای خود را متناسب با ظرفیتهای بومی و جغرافیایی استان اصلاح کند. توسعه متوازن و پایدار تنها با تمرکز بر صنایع نفت و گاز محقق نخواهد شد. لازم است که سرمایهگذاری در بخشهای شیلات، حملونقل دریایی، گردشگری و صنایع وابسته به دریا با توجه به پتانسیل های شهرستان ها افزایش یابد. همچنین ایجاد بسترهای لازم برای مشارکت بخش خصوصی، افزایش حمایتهای دولتی و رفع موانع بوروکراتیک از جمله اقداماتی است که میتواند در مسیر توسعه دریامحور استان بوشهر مؤثر باشد.
بنابراین سفر ریاست جمهوری به استان بوشهر فرصتی برای بازنگری در سیاستهای توسعهای این استان است. با وجود منابع عظیم نفت و گاز، ابتدا اشتغال جوانان تحصیل کرده بومی در تمام شرکت های گازی و پتروشیمی و ثانیاً نباید از سایر ظرفیتهای اقتصادی، بهویژه توسعه دریامحور و گردشگری ساحلی، غافل شد. بوشهر میتواند به الگویی برای توسعه پایدار بر مبنای اقتصاد دریامحور تبدیل شود، به شرط آنکه برنامهریزیهای کلان کشور، نگاه ویژهای به ظرفیتهای مغفولمانده این استان داشته باشد.
سردبیر پایگاه خبری جنوب استان در شهرستان کنگان می باشد. خبرنگاران